úterý 8. dubna 2008

Nemáte co dělat? Staňte se zákonodárcem...

Zdeněk Kořistka. Říká vám toto jméno něco? Předpokládám, že většině z vás kynologů ano. Pan Kořistka si před několika lety svým zákonem na omezení chovu „bojových plemen psů“ vysloužil věčnou „slávu“ mezi kynology a dodnes jeho jméno na mnohé chovatele psů působí stejně jako černý prapor na býka. Zdá se, že poslanec sociální demokracie Jeroným Tejc se rozhodl pokračovat v jeho šlépějích.
Jeho návrh zákona, který by upravoval chov, dle jeho názoru nebezpečných psů je zatím pouze kdesi v rovině teoretizování. Nicméně pan poslanec již tento svůj bombastický nápad oznámil veřejnosti. Na svém blogu mimo jiné uvádí:

Jak by to tedy mohlo fungovat? Každý, kdo by si chtěl pořídit bojového psa, musel by to ohlásit obecnímu úřadu. Ten by měl pak 15 dnů na to, aby zhodnotil situaci a pokud by neměl žádnou námitku, člověk by si psa mohl pořídit. Podmínkou by bylo zaregistrování zvířete na obecním úřadu (např. identifikace psa podle roku jeho narození, čísla tetování). V případě, že by obecní úřad s pořízením psa nesouhlasil a námitky by patřičně odůvodnil, celou věc by řešil krajský úřad. Ten by si mohl například vyžádat výpis z trestního rejstříku nebo psychologický posudek potencionálního majitele. Vše by bylo samozřejmě možné přezkoumat u soudu.

Myšlenka jistě pěkná, ale ihned na začátku nás praští do očí ono podivné spojení „bojový pes“. Jak chce pan poslanec definovat, co je a co není bojový pes? Prostým vyjmenováním plemen? Každý kynolog ví, že čistokrevní jedinci jsou pouze jedinci s průkazem původu. U ostatních je příslušnost k plemeni neprůkazná. Fikané řešení uvádí sám pan poslanec Tejc. To jest zahrnovat do skupiny „bojových psů“ všechny psy bez výjimky podle výšky a hmotnosti. To ovšem znamená minimálně polovinu celé psí populace v České republice. Přičemž každého takového psa bude „schvalovat“ obecní úřad, případně se bude problém přesouvat na krajský úřad... a tak dále, a tak dále... Ó zlaté to časy se nám rýsují pro byrokraty...
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? Přitom by stačilo zavést ze zákona povinné trvalé označení a centrální evidenci všech psů. A to nejen v rámci obcí a měst (jako je tomu například v Praze), ale v celostátním měřítku. A dále samozřejmě důsledné prosazování zákonů a trestání jejich porušení. Napadl tvůj pes někoho jiného? Dobroš, pes je průkazně tvůj, je označený a registrovaný na tvé jméno, je to tvůj majetek a tys ho nezajistil, čímž jsi poškodil někoho jiného. Bum... zaplatíš odškodné tolik a tolik, půjdeš si sednout na tolik a tolik let...

Více informací:
Bojový pes jen na povolení, navrhuje poslanec (3.4.2008, iDnes.cz)
Zbrojní průkaz na bulteriéra (18.3.2008, Jeroným Tejc - blog.aktualne.cz)
Psa jen na zvláštní povolení?! (diskuze na www.cz-pes.cz)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Co dodat, možná pan poslanec nejde dostatečně daleko. Měli by se rychlé automobily prodávat na povolení obecního úřadu také? Snížíme tím počet nehod? Nebo omezíme povolenou rychlost na 20km/h. To asi pomůže, pokud budeme překročení rychlosti trestat zastřelením před policejním radarem. Pan Tejc jde jednoznačně cestou represe. Proč se zabývat prevencí? To je práce a stojí peníze. Něco zakázat je jednoduché. Pan Tejc jednosměrně argumentuje tím, že svoboda jednoho končí tam kde začíná omezování druhého. V zásadě s tím jde jen souhlasit. Je třeba si uvědomit, že volně pobýhající socializovaný a vychovaný pes nikoho neomezuje. Navíc pokud jeho majitel má základní IQ a není bezohledný k ostatním nepustí psa probíhat se na dětském hřišti. Pan Tejc zařazuje podle rasy psi. Proč to nedělá s lidmi? Je rasa lidí co budou bezohlední a agresivní vždy a to za volantem silného vozidla v běžném provoze nebo s jakýmkoli psem ať již bude čistokrevný nebo ne a v tomto případě na velikosti nezáleží. Když bude dostatečně rychlá vymahatelnost práva, myslím že stávající právní norma je naprosto dostatečná a jasně žene k zodpovědnosti toho kdo svým majetkem ať třeba vozidlem nebo zvířetem způsobí druhému újmu. Nedovedu si představit naše úředníky jak se vyjadřují k charakteru povahy jednoho nebo druhého plemene natož možných kříženců. Pan Tejc chce náš právní řád zaplevelit dalším zbytečným zákonem, zneužitelným proti slušným lidem, protože lump si vždy cestu najde. Dále si myslím, že se chce zviditelnit na velmi citlivém tématu a střílí takovými zbraněmi jako jsou chudáci ohrožené maminky s dětmi a staří lidé.