pondělí 24. března 2008

Mezinárodní výstava psů PRAHA (22.3.2008)

V sobotu jsem si udělala krátký výlet na mezinárodní výstavu psů konanou v Praze. Vzhledem k nešťastně volenému termínu výstavy v období velikonoc jsem nepřihlašovala, protože jsem si nebyla jista, zda budu mít čas se výstavy zúčastnit. Nakonec čas byl, a tak jsem si výstavu mohla užít jako prostý návštěvník a po dlouhé době vystavování katalánky jsem také stihla sledovat posuzování dlouhosrstých trpasličích i králičích jezevčíků.

Velikonoční termín výstavy se nejspíš odrazil i na účasti, která byla ve srovnání s minulým rokem o 900 psů nižší. Nicméně počet přihlášených jezevčíků byl téměř shodný jako v roce 2007.

Pražská výstava měla opět velmi slušnou úroveň. Kruhy byly prostorné a ve všech byly po obvodu položené koberce. S výjimkou haly, kde byli vystavováni ovčáci, byly všechny haly dobře osvětlené a výborně větrané. Malinko nepříjemné bylo to, že v halách bylo poměrně chladno. Obdivuji některé rozhodčí, kteří strávili celé posuzování pouze v obleku nebo kostýmku, zatímco vystavovatelé na posuzování čekali spokojeně zachumláni do bund, kabátů a dek.

Velké mínus si pořadatelé u mnoha vystavovatelů trpasličích a králičích jezevčíků vysloužili přehozením pořadí posuzování plemen. Zatímco na webových stránkách i v katalogu byli jako první uvedeni jezevčíci králičí dlouhosrstí, poté hladkosrstí a drsností, po nichž měli následovat trpasličí dlouháni, hlaďáci a drsňáci. Z nepochopitelného důvodu organizátoři pořadí obrátili u obou rázů tak, že šli první drsňáci, poté hlaďáci a nakonec dlouháni. Také rozdělení plemen do jednotlivých kruhů bylo podivné. Jezevčíci měli opět pouze dva kruhy, přičemž v prvním rozhodčí pan František Pasák posuzoval pouze 39 standardních jezevčíků, zatímco v druhém začínající rozhodčí paní Hana Spalová vyfasovala všechny trpasličí i králičí jezevčíky v celkovém počtu 75 jedinců. Není divu, že posuzování v tomto kruhu se protáhlo až do tří hodin, kdy začínaly závěrečné přehlídky. Nicméně nutno poznamenat, že paní rozhodčí posuzování zvládla výborně a to ještě musela častokrát zaskakovat za vedoucí kruhu. Co se týče práce personálu kruhu, byla opět podprůměrná. O zapisování výsledků posuzování na tabuli si mohli vystavovatelé nechat pouze zdát.

Kvalita předvedených jezevčíků dlouhosrstých trpasličích a králičích byla výborná. V králičím rázu obsazení zpestřili tři jedinci z Ruska v majetku známé chovatelky Světlany Baranove-Stockmann. Jedním z nich byl i otec do Čech dovezeného NOBEL-KNOW-HOWa Daks-Ve-As. U dlouhosrstých králíků si BOBa vybojoval BONJOUR od Černé Sabinky, u dlouhosrstých trpaslíků mladý SINDIBÁD z Těšínovských buků.

Výsledky jezevčíků dlouhosrstých králičích
Rozhodčí: Hana SPALOVÁ

Výsledky jezevčíků dlouhosrstých králičích
Rozhodčí: Hana Spalová
  • PSI - TŘÍDA MLADÝCH
    - SINDIBÁD z Těšínských buků - V1, CAJC, BOB
  • PSI - MEZITŘÍDA
    - ŠEFÍK-MA z Debry - V1, CAC, r.CACIB
    - ANGELO ELLIOT Wizard Plains - V2, r.CAC
    - ÁDA ze Stoupovy chaloupky - V3
    - PALEČEK-MA z Debry - V4
  • PSI - TŘÍDA OTEVŘENÁ
    - CANE DI AMORE Belle Amie - V1, CAC, CACIB
    - CLINT EASTWOOD Ani Mru Mru - V2, r.CAC
  • PSI - TŘÍDA PRACOVNÍ
    - VALDI Klamap Debra - V1, CAC
  • PSI - TŘÍDA ŠAMPIONŮ
    - DAN Klamap Debra - V1, CAC
  • PSI - TŘÍDA VETERÁNŮ
    - HAPPY CHARLIE Piccolo Gitano - V1, Nejl.vet.
  • FENY - TŘÍDA ŠTĚŇAT
    - BEAUTIFUL BESSIE Wizard Plains - VN1
  • FENY - TŘÍDA DOROSTU
    - HUNTRESS Faimold's Oak - VN1
  • FENY - TŘÍDA MLADÝCH
    - BERENIKA Elimar Doubrava - V1, CAJC
    - SOFIA z Těšínovských buků - V2
    - ZAMBI-MA z Debry - V3
    - GUINEVRE Faimold's Oak - V4
  • FENY - MEZITŘÍDA
    - AMANDE Toklarama's - V1, CAC, CACIB
    - SISI-MA z Debry - VD2
  • FENY - TŘÍDA VETERÁNŮ
    - ANGIE z Tallenbergu - V1, Nejl.vet.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Poměrně trefné zhodnocení MVP, i mě jako vystavovatele zaráží výrazný nepoměr v počtu posuzovaných jedinců v obou kruzích, z čehož vyplývala časová náročnost v králičím a trpasličím rázu.Bylo to velmi náročné jak pro vystavovatele,jezevčíky, tak určitě i pro p. rozhodčí, která to však zvládla dle mého názoru na jedničku.Určitě je to ale důvod k zamyšlení pro organizaci dalších výstav.Očekávala bych rovněž nějaké komentáře k Vašim článkům od chovatelů, vystavovatelů....ale je jich zatím poskrovnu.
s pozdravem Petra Mozíková

Zet řekl(a)...

Děkuji za komentář... Ano, ano, paní rozhodčí se s tím poprala na jedničku. A to jsem ještě zapomněla poznamenat, že výsledky do průkazu původu byly zapisovány přímo v kruhu, ač na většině českých výstav je již zvykem zapisovat výsledky mimo kruh. Ale i přes tuto kritiku samozřejmě výstavu hodnotím jako nadprůměrnou... Ještě doladit tyto drobné mouchy a bude vynikající.
Dále musím doplnit, že na výstavě se opět zadával psům oceněným titulem CACIB také „čestný“ titul Vítěz Prahy a dále, že psi a feny, kteří získali CACIB a CAJC si vybojovali nominaci na Cruft’s show. A poslední důležitá poznámka je ta, že mladý trpasličí pes SINDIBÁD z Těšínovských buků vybojoval kromě vítězství v plemeni také vítězství v celé skupině FCI.